Jóga pro děti v Halabala café

Jóga pro děti s rodiči aneb „hrajeme si na zvířátka“ – věk dětí 2 – 4 roky

(hravé, pohybové aktivity dětí s rodiči vycházející primárně z přírody a pohybů zvířat)

Každý čtvrtek 9.15-9.45h

Cena lekce 70 Kč (30min) nebo 60 Kč (permanentka 5 vstupů za 300 Kč)

Děti se učí poznávat nejen pohybové (a vyjadřovací) schopnosti zvířat, které jsou pro ně přirozené a které dokážou instinktivně napodobit (např. lezení po čtyřech a vrtění ocáskem jako pes, kachní chůze, čapí chůze, žabí skoky, kočičí protahování, srnčí běh, medvědí kolébání, hadí probuzení, let motýla a mnohé další), ale i přírodní jevy (růst rostlin, stromů, východ, západ, svit slunce, vítr, déšť, aj.)

Pohybové aktivity jsou zaměřeny na posílení a zpevnění břišních svalů, svalů zad a končetin, na zlepšení pohyblivosti, získání jistoty a radosti z pohybu, na správné držení těla, koordinaci a nácvik rovnováhy.

Vedle pohybových aktivit je lekce zaměřena i na nácvik správného dýchání (nosem), které působí jako prevence onemocnění horních dýchacích cest. Cílem je naučit děti nejen dýchat se zavřenými ústy, ale i do bříška a hrudníku. Děti se takto učí vnímat sami sebe (prostřednictvím dechových pohybů), ale zároveň prohlubují přirozený dech, který příznivě působí ve fyzickém těle i na psychiku dítěte (zklidnění, soustředění).

V rámci lekce jsou zařazeny i aktivity, zaměřené na smyslové prožitky (sluch, zrak, čich, hmat, chuť) a nácvik jemné motoriky (nohou, rukou).

Součástí lekce je i nácvik krátké relaxace, která příznivě působí na celkové zklidnění a rozvoj schopnosti soustředění. Relaxační techniky jsou přizpůsobeny s ohledem na věk dětí, jsou řazeny v krátkých blocích během lekce a slouží ke zklidnění a odpočinku po namáhavějších pohybových aktivitách.

Díky přítomnosti rodičů, a jejich aktivnímu zapojení do jednotlivých aktivit, je možné ukázat cestu, jak se svým dítětem spolupracovat, prožívat a radovat se, ale i jak poznávat své vlastní tělo a dechové možnosti. Rodiče se tak mohou sami učit, jak dosáhnout celkového zklidnění, uvolnění a prožití sebe samého.

Potřeby na cvičení – cvičíme v pohodlném oblečení, nejlépe naboso, popř. v ponožkách (bačkorky a pevná obuv není vhodná).

Doporučení pro rodiče – děti do jednotlivých aktivit nenuťte, snažte se je motivovat a povzbuzovat svým vlastním zapojením; nečekejte 100% zapojení a pozornost dětí během prvních lekcí, dopřejte jim čas, aby se ve skupince adaptovali; je normální, že vaše dítě bude zaujato jednou aktivitou a jinou bude zcela ignorovat, příště to může být naopak 🙂